הדבורה עפה במהלך חייה מרחקים של כ- 750 – 800 ק"מ, ולאורך כל חייה תצליח לאסוף
צוף שיספיק למילוי של כפית אחת דבש בלבד!

את הכוורת אפשר לדמות למפעל ענק, המאורגן היטב, אשר קיימת בו חלוקת
תפקידים ברורה לכל הפועלים. הדבורים עובדות כמעט ללא הפסקה, אינן נחות,
לא לוקחות חופשות וגם לא שובתות.
כל מטרתן מתמקדת בדאגה מתמדת לעתידן על-ידי איסוף ואגירת מזון,
וכן הטיפול במלכה בכדי להבטיח דור המשך בכוורת.
דבורה לא מסוגלת לחיות לבד בטבע, אלא רק כפרט בתוך קהילה,
ועל כן עושה הדבורה הכל על-מנת לסייע לחיי כלל הקהילה.
אפשר לתאר את הכוורת כ"חברה מושלמת".

המלכה היא המנהיגה הבלתי מעורערת של הכוורת והדבורים נאמנות לה.
הדבורים העמלות מהוות את רוב אוכלוסיית הכוורת.

גיל הדבורה קובע את תפקידה בכוורת. בכל שלב בחייה מוטל על הדבורה תפקיד שונה,
החל מניקוי תאי הכוורת, לאחר מכן היא עוסקת בהאכלת הרימות והמלכה, בניית תאים מדונג,
שמירה על הכוורת, אגירת צוף, איסוף פולן ואספקת מים.

בשבוע הראשון לחייה עוסקת הדבורה בניקוי תאי הכוורת, בהזנת רימות מבוגרות והיא עצמה
לומדת לעוף. בשבוע השני לחייה היא תעסוק בהזנת רימות צעירות ובהזנת המלכה במזון
מלכות. בשבוע השלישי תבנה הדבורה תאים מדונג, כי בגיל זה מתפתחות בגופה בלוטות
המייצרות דונג.
כמו כן תעסוק הדבורה בקבלת צוף ופולן שאספו הדבורים הבוגרות יותר מהשדה, ובשמירה על
פתח הכוורת. רק החל מהשבוע הרביעי לחייה תצא הדבורה אל מחוץ לכוורת על-מנת לאסוף
בעצמה צוף, פולן, מים ופרופוליס.

דבורי האביב והקיץ החיות בעונת הפריחה מתות עקב תשישות לאחר כשישה שבועות,
ואילו דבורי החורף ניזונות בעיקר ממזון שכבר נאגר בכוורת והן מאריכות חיים כשישה חודשים.

בארץ מופקים סוגים שונים של דבש, הכל בהתאם למיקומם של הכוורות ולפי עונות השנה
השונות. קיימים סוגים שונים של דבש, כמו למשל דבש הדרים, דבש אבוקדו ודבש המופק
מפרחי בר אשר נרדים בתקופת האביב.
ואילו בקיץ אוספות הדבורים דבש של פרחי האקליפטוס וסוגים שונים של פרחי בר ודרדרים.

כל צוף הוא בעל הרכב כימי אופייני יחודי וכמובן בעל טעם המיוחד לו.
דבורים של אותה כוורת יביאו אליה צוף מאותו סוג של פרחים בלבד.

הלוגיסטיקה של הפרדת סוגי הדבש השונים זה מזה במהלך הרדיה היא מורכבת, אך במכוורת
שלנו בכפר סירקין שליד פתח תקוה, ניתן לטעום עשרה סוגים שונים של דבש שלוקטו במקומות
השונים ברחבי הארץ.
חלק מהמכוורת של משפחת סימון אף הוסב לכוורות אורגניות, והחל משנת 2003 התחלנו לראשונה בייצור דבש אורגני העומד בתנאי התקן הישראלי.

למשפחת סימון, העוסקת כמעט שלושים שנה בגידול דבורים, יש כוורות ברמת הגולן, בגליל,
במרכז הארץ ובדרומה והן מועברות מידי פעם לאזורים השונים בהתאם לעונות הפריחה.

בכפר סירקין הוקמה בקתת עץ מיוחדת המשמשת כחנות ובה ניתן לטעום ולרכוש מינים שונים
של דבש, חלות דבש, פולן, פרופוליס ומשקאות אלכוהוליים מדבש.
כמו כן ניתן למצוא בה מגוון נרות מדונג טבעי, מוצרי קוסמטיקה שונים המיוצרים עם דבש ופרופוליס ועוד כל מיני הפתעות.

הביקור בבקתה שלנו הופך לחוויה מיוחדת תודות לכוורת זכוכית הנמצאת במקום, אשר מהווה
אטרקציה ומאפשרת למבקר להסתכל ולצפות ללא חשש במלכה ובדבורים, תוך כדי קבלת
הסברים על חיי הדבורים, ריקוד הדבורים והפקת מוצרי הכוורת.
כמו כן ישנם במקום אביזרים נוספים הממחישים את עבודת הכוורן, כמו בגדי הכוורן ומכונת
רדיה. לאחרונה אף קיבל משק הדבורים של משפחת סימון הכרה מטעם משרדי החקלאות
והתיירות כאתר מומלץ, ושלט הכוונה של מע"צ הותקן בצומת סירקין.

ברפואה העממית נחשבים מוצרי הכוורת מזה אלפי שנים לחומרים בעלי סגולות מרפא
מובהקות. כבר במצרים העתיקה, ביוון וברומא השתמשו בדבש לשם טיפול בפצעים.

כיום, כאשר מחפשים תחלופות לתרופות הקונבנציונאליות, מנסים החוקרים לפענח את מנגנוני
הפעולה של מוצרי הכוורת. תוצאות של מחקרים שנעשו מצביעות על כך שכוורנים או אנשים
הניזונים מדבש באופן קבוע הם בריאים יותר וזוכים לאריכות חיים.

בראש השנה מצווה לכל יהודי לאכול תפוח בדבש. חז"ל הנהיגו מדורי דורות מנהג זה, המלווה
בברכה "יהי רצון שתחדש עלינו שנה טובה ומתוקה כדבש".


לראש העמוד
 

 

 

 

 

 

 

פרופוליס

 

פולן

 

מזון מלכות


הדבש זהו הצוף שהדבורים אוספות מהפרחים, מעבדות אותו בקיבתן ואוגרות אותו לאחר מכן
בתאי החלות כמזון לעצמן. מצוף של פרחים שונים יתקבלו דבשים הנבדלים זה מזה בצבעם, בטעמם ובריחם.

המרכיב העיקרי בדבש הם החד-סוכריים (גלוקוז ופרוקטוז).
היחסים בין הגלוקוז (חד-סוכר שאינו מתוק) לבין הפרוקטוז (חד-סוכר מתוק) יקבעו את רמת המתיקות של הדבש.

דבש מתוק עד פי שלושה מסוכר לבן.

* דבש משמש לאדם כמקור אנרגטי תודות לחד-סוכריים אשר נספגים בדם תוך 20 דקות.
* בתחום הרפואה משמש הדבש כחומר הקוטל חיידקים, פטריות ונגיפים.
* בתחום הקוסמטיקה - מניחים שהוספת דבש למשחות משפרת את חיוניות העור, וכן בכוחו
לרפא דלקות עור שונות ועוד.
בנוסף לכך מאמינים שהדבש משמש לחיזוק שורשי השיער ולשמירת חיוניותו.


זהו חומר דביק צמיגי שחור הנראה כמו פלסטלינה. מקורו בנוזל הנאסף על-ידי הדבורים
משרפים של עצים ושיחים. הדבורים מוסיפות לו שעוות דבורים ופולן. הפרופוליס משמש את
האדם בתחום הרפואי והקוסמטי כחומר הקוטל חיידקים, פטריות ונגיפים, כחומר אנטי דלקתי, לחיזוק המערכת החיסונית ועוד.


זוהי אבקת הפרחים הזכרית של הפרחים שהדבורה מלקטת ומביאה לכוורת כמזון.
הפולן מורכב בעיקר מחלבונים (22-20 חומצות אמיניות), סוכרים וויטמינים.
הפולן מהווה תוסף מזון טוב לאדם הודות לחלבונים ולוויטמינים שבו.
כן משמש הפולן בטיפול בבעיות בריאות הקשורות לבלוטת הערמונית (Prostata) אצל הגברים,
וכן לשיפור התחושה הכללית (החוסן הגופני והנפשי) ועוד.


חומר זה מיוצר בבלוטות שבגופן של דבורים צעירות הנמצאות בכוורת והוא משמש כמזון לרימות
אשר מיועדות להתפתח למלכות.
כן מוזנת המלכה בתקופת הטלת הביצים האינטנסיבית שלה במזון מלכות.

זהו חומר לבן צמיגי בעל טעם חמצמץ. בנוסף למים מכיל מזון המלכות חלבונים שלמים,
סוכרים המצויים בדבש, חומצות שומניות מיוחדות וכן ויטמינים, בעיקר מקבוצת B.

מזון מלכות משמש לאדם לחיזוק המערכת החיסונית, עמידה כנגד הצטננויות, טיפול בתשישות,
עייפות יתר,בעיות אכילה, שיפור במצבי אנמיה ועוד.
בתחום הקוסמטי משמש מזון מלכות כתוספת במשחות תודות להשפעה החיובית על העור.

 

 

 



משק דבורים סימון, כפר סירקין, רח' הנרקיסים 10
טל' 03-9324574
צור קשר